FAQ Återjordning

Vad är återjordning?

Återjordning är en miljövänligare begravningsmetod där den avlidnas kropp omvandlas till näringsrik jord. Processen tar cirka 40 dagar och sker i en kontrollerad och säker miljö, där mikroorganismer bryter ner kroppen på ett naturligt sätt.

Hur skiljer sig återjordning från traditionella begravningsmetoder?

Till skillnad från traditionell kistbegravning och kremering undviks användning av balsameringsvätskor och icke-nedbrytbara material. Återjordning minskar koldioxidutsläpp och bidrar till att ge näring åt växtlighet genom den jord som skapas.

Hur lång tid tar processen?

Processen tar cirka 40 dagar, beroende på kroppens förutsättningar och omgivande faktorer som temperatur och fuktighet.

Vad händer med jorden som skapas?

Jorden som skapas kan användas för att ge näring åt växter, träd och blommor i privata trädgårdar eller naturliga miljöer (gäller endast i USA). Den kan också gravsättas på en kyrkogård eller i en minnesskog enligt lagstadgade regler (gäller i Tyskland).

Är återjordning lagligt?

Återjordning är lagligt i vissa områden, exempelvis i delstaten Schleswig-Holstein i Tyskland och hittills i 12 delstater i USA. Lagstiftningen varierar beroende på plats, och processen utvecklas i takt med att fler länder överväger att tillåta metoden.

Var kan jorden gravsättas?

I Tyskland kan jorden gravsättas på utvalda kyrkogårdar som tillåter återjordning. För närvarande är detta möjligt på kyrkogårdar i Schleswig-Holstein, Mecklenburg-Vorpommern och Hamburg. Gravsättningen sker på ett grundare djup än vid traditionell begravning och täcks med ett lager kyrkogårdsjord. I USA är begravningslagen annorlunda och anhöriga kan välja själva var de vill gravsätta jorden. De kan till exempel välja att donera jorden till ett särskilt naturskyddsområde i Seattle.

Är återjordning miljövänligt?

Återjordning är en av de mest miljövänliga begravningsmetoderna eftersom den minimerar koldioxidutsläpp, undviker kemikalier och skapar näringsrik jord som kan återanvändas i naturen.

Kan anhöriga delta i processen?

Anhöriga kan vara med vid inbäddningsceremonin både i Tyskland och i USA. Därefter placeras kroppen i en kokong/kammare och omvandlas till jord under en säker och övervakad process.

Vad kostar en återjordning?

Priset i de olika länderna varierar beroende på val av tjänster och plats för gravsättning. Det är i många fall billigare än en traditionell kistbegravning och kremering, särskilt på lång sikt, eftersom det kräver mindre utrymme och underhåll.

Hur säkerställs hygien och säkerhet under processen?

Processen övervakas noggrant med sensorer som mäter temperatur, fuktighet och syrenivåer. I Tyskland sker ingen mänsklig kontakt med kroppen eller jorden under omvandligen, vilket gör metoden både hygienisk och säker.

Kan återjordning användas av alla?

Metoden är tillgänglig för de flesta, men det finns begränsningar vad gäller vissa sjukdomar, kroppsvikt och längd för att säkerställa att processen fungerar optimalt. I dagsläget bör kroppen inte vara längre än 1,95 meter eller väga mer än 100 kg.

Finns det religiösa hinder för återjordning?

De flesta större religioner börjar acceptera återjordning som ett alternativ till traditionell begravning och kremering i de länder där metoden är godkänd. I vissa fall kan det krävas särskilda tillstånd eller anpassningar för att uppfylla religiösa krav. Svenska kyrkan och andra religiösa samfund i Sverige har ännu inte tagit ställning i frågan.

Kan vi få återjordning till Sverige?

För att få tillstånd att pröva metoden i Sverige kan det räcka med ett beslut från en enskild huvudman (huvudman är förvaltningsrättslig term för den statliga myndighet, kommunala förvaltning, eller annan likartad organisation som har ansvaret för viss verksamhet, tex. Svenska kyrkan). Därefter kan en justering av lagen behövas för att införa återjordning i Sverige. Förutom lagändring behövs även uppfyllande av miljö- och hälsokrav samt samarbete med kyrkogårdar och begravningsbyråer. Sverige behöver även allmänhetens acceptans samt finansiering och internationellt samarbete.

Vad är ett Jordatorium?

Ett Jordatorium är en anläggning som erbjuder den nödvändiga infrastrukturen för återjordning.  Byggnaden som har en ljus och varm design, är utformad för att vara en plats för  personligt avsked, ceremoni och även samtalsstöd. Jordatoriet är religionsneutralt och fokuserar på en miljövänligare och mer hållbar begravningsmetod.